Sufi Epistemology: Ibn 'Arabi on Knowledge ('Ilm) - Arif, Syamsuddin (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2002)
Makalah ini terdiri daripada tiga bahagian; bahagian pertama membahaskan makna dan hakikat ilmu, manakala bahagian kedua membincangkan tingkatan-tingkatan atau martabat ilmu. Sumber-sumber ilmu serta pencapaiannya dikupas pada bahagian yang ketiga. Semuanya mengikut pandangan Ibn 'Arabi dalam beberapa karya tulisan beliau.