Qur’anic Principles of Islamic Banking - Borhan, Joni Tamkin (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2003)
Artikel ini membincangkan mengenai prinsip-prinsip perbankan Islam yang berasaskan kepada al-Qur’an al-Karim. Para sarjana Islam telah meletakkan dua prinsip yang awal iaitu konsep Allah sebagai pemilik yang mutlak terhadap semua yang ada di alam ini dan konsep manusia selaku khalifah di muka bumi ini dalam hubungannya dengan pemilik sebenar dan alam serta kekayaan-Nya sebagai prinsip asas dan teras dalam amalan perbankan Islam. Enam prinsip yang terakhir yang menjadi asas prinsip falsafah perbankan Islam ialah iaitu konsep keadilan, integrasi antara nilai-nilai akhlak dengan kegiatan ekonomi, sikap positif terhadap kegiatan dan pembangunan ekonomi, agihan semula kekayaan berorientasikan nilai, penghapusan amalan riba dan sistem perkongsian untung dan rugi.