Shaykh Dawud al-Fatani’s Manhal al-Safi: An Annotated Translation - Abd. Rahman, Mohd. Zain (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2005)
Makalah ini mengemukakan terjemahan Inggeris kepada karya Sheikh Daud al-Fatani yang berjudul Manhal al-Safi fi Bayan Ramz Ahl al-Sufi, beserta anotasi. Paparan ringkas tentang manuskrip Manhal al-Safi dan kaedah penterjemahan yang diguna pakai juga turut dikemukakan.