MUSLIM COMMUNITY, IN GHANA: THE CONTEMPORARY SCENE - M. Sey, M. Sey (Jurnal Syariah, 2019)
Umumnya artikel ini membincangkan masyarakat Islam di Ghana masa kini. Perbincangan ditumjJukan bagaimana Islam berkembang di negara Afrika ini melailli pengimarahan institusi masjid dan penubtthan badan-badan keagamaan di samping bantuan-banfllan atatt sokongan material negaranegara Islam bagi membangunkan masyarakat Islam di negara ini, Artikel ini juga mengemukakan beberapa pennasalahan yang dihadapi oleh masyarakat Islam Ghana ferutama tentang pendidikan Islam secaraformal; institusi perkadian dan badan induk yang mewakili ttmal Islam serla ketiadaan institusi Baitulmal secm-a formal di samping berhadapan dengan keadaan masyarakatnya yang agak konfliks.