OFFER AND ACCEPTANCE IN ISLAMIC LAW OF CONTRACT - Abd Rahman, Hasbullah (Jurnal Syariah, 2019)
Muamalat Kontrak merupakan suatu kemestian dalam kehidupan manusia sehari-hari. ]usteru itu, artikel ini cuba menghuraikan secara agak terperinci perkara-perkara yang berkaitan dengan ljab dan Qabul : penawaran dan penerimaan. Penekanan juga diberikan kepada persoalan Majlis al- 'Aqd sebagai rujukan kepada pandangan-pandangan Mazhab Fiqh dengan mengambil kira perkembangan-perkembangan semasa dalam dunia hari ini.