AL-SHAFI'I'S ROLE IN THE FORMULATION OF ISLAMIC LAW - Ali, Ab Karim (Jurnal Syariah, 2019)
Artikel ini cuba membahaskan persoalan mengenai siapakah pengasas atau pelopor (pioneer) usul al-fiqh (the principles of islamic jurisprudence). fni disebabkan terdapat beberapa dakwaan dari beberapa pihak bahawa pengasas madhhab mereka adalah pengasas bidang tersebut. Jadi, adakah benar al-Shafi'i yang dikenali sebagai "master architect of jurisprudence" orang pertama yang mempelopori bidang usul al-fiqh. fa juga membicarakan kesignifikanan kitab al-Risalah serta beberapa istilah yang digunakan dalam menghuraikan pencapaian al-Shafi'i dalam ilmu usul al-fiqh.