BAY’ AL-DAYN, BAY’ AL- ‘INAH AND IPDS IN THE MALAYSIAN ISLAMIC CAPITAL MARKET - Che Seman, Azizi (Jurnal Syariah, 2019)
Tu1isan ini menghuraikan isu-isu yang berkaitan dengan bay' al- 'inah dan bay' al-dayn serta penggunaan kedua-duanya di dalam penerbitan dan perdagangan sekuriti hutang persendirian Islam (IPDS) terutama di dalam pasaran modal Islam di Malaysia. Semenjak diperkenalkan sebagai sebahagian daripada instrumen untuk menggerakkan pasaran modal Islam Malaysia, ia telah menimbu1kan perdebatan hangat di antara dua aliran fuqaha', iaitu fuqaha' dari Malaysia dan fuqaha' dari Timur Tengah. Isu utama yang dipertikaikan adalah penggunaan kedua-dua kontrak di atas dalam operasi pasaran modal Islam. Tulisan ini mengasaskan perbincangannya ke atas kedua-dua kontrak tersebut dan cuba menganalisa hubungannya dengan IPDS serta peranannya dalam pensekuritian dan perdagangan sekuriti di negara ini.