THE LEGAL PRINCIPLES OF WAQF: AN ANALYSIS - Mahamood, Siti Mashitoh (Jurnal Syariah, 2019)
Prinsip yang penting dalam undang-undang wakaf menekankan bahawa setiap aset yang terlibat di dalam sesuatu perwakafan tidak boleh dilibatkan di dalam sebarang bentuk transaksi demi untuk memelihara elemen kekal (permanency or perpetuity) dalam perwakafan yang dibuat. Prinsip-prinsip ini antara lain menghalang mana-mana aset wakaf daripada ditukar ataupun dijualbeli dengan aset-aset lain. Walau bagaimanapun, meneliti kepada keperluan-keperluan semasa yang mendesak, paradigma ini perlu dinilai semula supaya institusi wakaf dapat dimartabatkan dengan sebaiknya. Dengan ini juga, tujuan sebenar perwakafan yang dibuat dapat direalisasikan dengan sewajamya.