SAVING BEHAVIOUR IN ISLAMIC FRAMEWORK: THE CASE OF INTEMATIONALLSLAMIC UNIVERSITY MALAYSIA (IIUM) - Abdullah, Naziruddin (Jurnal Syariah, 2019)
Islam menggalakkan umatnya menggunakan barangan dan perkhidmatan secara sederhana, dan melarang mereka mengamalkan pembaziran. Melalui adunan galakan dan larangan lersebut di dalam ajaran Islam, adalah diharapkan umat Islam dapat menabung lebihan pendapatan mereka. Malalzan, konsep halal dall haram dalam Islam adalalz potensi yang baik kepada umat Islam untuk meningkatkan usaha penabungan tersebul. Sikap ini membolehkan umat Islam yang mutlaqi~ yang laatkan segala peraturan syariah lebih cenderung menabung berbanding dengan mereka yang bersikap sebaliknya. Artikel ini cuba mengukur kaitan di antara ketakwaan dan siJat menabung. Tumpuan adalah terlzadap pelajar-pelajar UIAM. Daripada hasil kajian didapati faktor keagamaan mempunyai signifikan positif lerhadap sikap menabung responden.