ISLAM, CUSTOM, CULTURE AND TRADITION: THE DILEMMA OF THE NIGERIAN MUSLIM - Omotosho, A.O. (Jurnal Syariah, 2019)
Kebanyakan dari orang-orang bukan Afrika berpendapat bahawa bagaimana sekalipun ketaatan orang-orang Afrika kepada agama masing-masing, sama ada Islam atau Kristian, mereka tetap berpegang teguh kepada tradisi dan budaya. Orang-orang Afrika ini dikatakan sangat kuat memegang kepada tradisi mereka sehingga ke tahap sanggup untuk mengorbankan kepercayaan agama mereka sendiri. Artikel ini akan menganalisa sejauhmana kebenaran pandangan tersebut.