THE POSITION OF ISLAMIC LAW IN THE FOUR SOUTHERN BORDER PROVINCES OF THAILAND - Dorloh, Sulaiman (Jurnal Syariah, 2006)
Kertas kerja ini membahaskan pelaksanaan undang-undang Islam di Thailand, khususnya di empat wilayah Melayu Selatan Thailand, melalui institusi Qadi yang lebih dikenali sebagai institusi Dato ' Yutitham. Beberapa persoalan dasar dikemukakan dalam kajian ini yang mendapati bahawa bidang kuasa yang diberikan kepada institusi Qadi ini hanya terbatas kepada pelaksanaan undang-undang keluarga dan pusaka Islam di kalangan penduduk Islam di selatan Thailand. Isu perlantikan dan kelayakan seseorang Qadi juga dikemukakan dalam kajian Int.