THE DEVELOPMENT OF ISLAMIC LEGAL THOUGHTS IN TWENTIETH CENTURY MALAYSIA: AN ASSESSMENT OF CROSSCULTURAL LINKS WITH SPECIAL REFERENCE TO THE OTTOMAN'S MAJALLAT AL-AHKAM AL-‘ADLIYYAH - Jaffar, Zainudin (Jurnal Syariah, 2019)
Malaysia pernah diduduki oleh beberapa kuasa penjajah dari Portugis, Belanda, Inggeris dan lepun. Begitu juga dalam perkembangannya disulami dengan pelbagai agama dan budaya. lusteru, artikel ini cuba menjelaskan rujukan khusus kepada Majalah al-Ah.ka-m al- 'Adliyyah yang telah diperkenalkan semasa kerajaan 'Uthmaniyyah di Turki. Ia juga cuba melihat sejauhmana majalah ini mempengaruhi kodifikasi undang-undang Islam, lebihlebih lagi di Negeri lohor.