MANAGING ORGANIZATIONAL CONFLICT FROM ISLAMIC PERSPECTIVE - Sarif, Suhaili (Jurnal Syariah, 2019)
Konflik merupakan suatu proses di mana dua atau lebih pihak berbeza dan bertembung dari segi kepentingan dan objektif peribadi. Konflik merupakan suatu yang tidak dapat dielakkan dalam sesebuah organisasi. Oleh yang demikian, Islam telah menggariskan beberapa kaedah bagaimana konflik dalam persekitaran organisasi dapat diselesaikan. Artikel ini cuba mengupas konsep konflik dalam organisasi dan bagaimana konflik yang berlaku dapat diselesaikan dengan cara yang baik berlandaskan Syariat Islam.