MAINTENANCE RIGHTS FOR MUSLIM WIVES IN INDIA: LEGAL RESPONSE - Abdullah, Raihanah (Jurnal Syariah, 2019)
Hak untuk mendapatkan najkah bagi isteri dan isteri yang diceraikan telah dijelaskan secara terperinci di dalam perbincangan Fiqh. Bagaimanapun prinsip Perundangan Islam tentang pernajkahan ini telah menimbulkan beberapa masalah perundangan apabila ia cuba dilaksanakan di India. Keputusan Mahkamah Agong dalam kes Shah Bano telah mencetuskan kontroversi dalam perkembangan Undang-undang Islam di India. Keputusan ini menggambarkan bahawa Undang-undang Islam dalam hal najkah telah diketepikan apabi/a Shah Bano berhak mendapatkan najkah dari bekas suaminya seumur hidupnya atau sehingga dia berkahwin lagi. Keputusan ini dicapai kerana Undang-undang Islam dikatakan sebagai gagal untuk memberi perlindungan kepada wanita yang telah diceraikan. Oleh itu artikel ini akan membincangkan isu pembaharuan, pemakaian dan pelaksanaan undang-undang berkaitan dengan nafkah bagi wanita Islam di India.