FOOD SECURITY IN MALAYSIA FROM ISLAMIC PERSPECTIVE - Ishak, Nur Annizah (Jurnal Syariah, 2019)
Isu keselamatan makanan semakin mendapat perhatian masyarakat dunia pada masa kini. Pertambahan populasi yang semakin meningkat tidak dapat diimbangi dengan peningkatan pengeluaran makanan negara sehingga menyebabkan kebanyakan negara dunia ketiga menghadapi ancaman keselamatan makanan. Di Malaysia, isu keselamatan makanan menjadi objektif utama dalam Dasar Pertanian Negara (DPN). Pelbagai dasar dan usaha telah dilaksanakan untuk meningkatkan pengeluaran produk makanan negara sejak DPNl (1984-1991) sehinggalah DPN3 (1998-2010). Bagaimanapun, atas beberapa alasan, Malaysia masih gaga/ mencapai tahap saradiri (SSL) yang efektif Artikel ini membincangkan isu-isu keselamatan makanan dari perspektif Islam dan senario keselamatan makanan di Malaysia. Seterusnya beberapa polisi diutarakan untuk mengatasi masalah keselamatan makanan di Malaysia.