BAY’ AL-MURABAHAH IN ISLAMIC COMMERCIAL LAW - Borhan, Joni Tamkin (Jurnal Syariah, 2019)
Bay’ al-Murabahah ialah penjualan sesuatu barang kepada pembeli dengan kos asal barang tersebut. Kadar keuntungan yang dipersetujui berserta bersama pembayaran harga boleh dilakukan secara tunai atau bertangguh. Artikal ini membincangkan ten tang legitimasi bay’ al-Murabahah dalam undang-undang perdagangan Islam serta perkara-perkara yang berkaitan dengannya seperti syarat-syarat barang. kos asal barang yang dibayar oleh penjual dan margin keuntungan yang dibayar oleh pembeli.