ZAKAT AS AN ALTERNATIVE REDISTRIBUTION MECHANISM: A REVIEW - Ibrahim, Patmawati (Jurnal Syariah, 2019)
Artikel ini membincangkan tentang mekanisma agihan semula. Beberapa kajian dan penyelidikan oleh ahli-ahli ekonomi konvensional dalam mencari mekanisma ini diketengahkan. Kaedah-kaedah agihan semula yang mereka perolehi didapati menimbulkan pelbagai persoalan dan tidak bebas dari masalah-masalah sampingan. Kajian ahli-ahli ekonomi Islam ke atas zakiit sebagai instrumen agihan semula mendapati sistem zakiit berjaya melaksanakan proses agihan semula dengan berkesan. Mekanisma zakiit ini juga mampu menjawab persoalan-persoalan yang timbul dalam mekanisma-mekanisma agihan semula yang diketengahkan oleh ahli-ahli ekonomi konvensional. Oleh itu, artikel ini mencadangkan supaya zakiit diterima pakai sebagai mekanisma agihan semula yang terbaik secara meluas oleh setiap sistem ekonomi.