AL-SHAFI’IS CONCEPT OF PROPHETIC SUNNAH (AL-SUNNAH AL-NABAWIYYAH) - Ali, Ab Karim (Jurnal Syariah, 2019)
Artikel ini cuba menjelaskan konsep al-sunnah mengikut pandangan al-Shaft’i. Beberapa kes dirujuk untuk menjelaskan keadaan apabila berlaku pertentangan di antara sunnah Nabi dan athar Sahabat atau Tabi’in. Dalam kes di atas, dijelaskan samada sunnah Nabi atau athar tersebut yang terpakai.